Datum objave: 15. 10. 2009.

Da borba protiv pretilosti i njezinih komplikacija može doslovce biti ljuta, dokazuje nam nedavna studija provedena u Južnoj Koreji na životinjskom modelu.

Svakodnevnom aplikacijom kapsaicina - aktivne komponente čili papričica - u hranu životinja koje su inače dobivale visokoenergetske, masnoćama zasićene obroke, primijećeno je kako se znatno smanjila razina šećera i inzulina u krvi. Posljedično je došlo do drastičnog smanjenja nastanka inzulinske neosjetljivosti perifernih tkiva karakterističnog za stanje preuhranjenosti. Kapsaicin je potaknuo metaboličke procese putem aktivacije oksidacije masnih kiselina u masnom tkivu i jetri te paralelnim podizanjem razine aktivacijskog hormona adiponektina. Na staničnoj razini, primijećeno je značajno smanjenje koncentracije upalnih faktora koji leže u podlozi komplikacijama pretilosti - kardiovaskularnim oboljenjima, šećernoj bolesti tip 2, masnoj jetri itd.

Čili - koji se kroz povijest koristi kao pomoć u liječenju reume i nekih vrsta karcinoma, mogao bi postati novo rješenje u prevenciji nastanka dijabetesa u pretiloj populaciji.

Izvor: Obesity, 1 October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari