Vitaminoteka

Datum objave: 08. 01. 2020.

Membrana ljuske jajeta mogla bi biti ključni sastojak koji će pomoći osobama s bolovima u koljenima i ukočenosti povezanima s osteoartritisom.

Gotovo jedna četvrtina odraslih osoba u SAD-u bori se s tim stanjem. Osteoartritis utječe na milijune ljudi širom svijeta, a prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, osteoartritis kuka i koljena 11. je vodeći uzrok invaliditeta. Očekuje se da će se broj oboljelih od simptomatskog osteoartritisa povećati zbog starenja populacije i epidemije pretilosti. I dalje ne postoji način standardnog liječenja osteoartritisa, međutim, nedavno je proučen učinak sastojka ljuske jajeta na bolove u zglobovima u velikom dvostruko slijepom kliničkom ispitivanju kontroliranom placebom.

U osam različitih sveučilišnih medicinskih centara promatrano je 166 ispitanika s dijagnozom osteoartritisa koljena 2. ili 3. stupnja. Istraživači su koristili indeks osteoartritisa sa Sveučilišta Western Ontario i McMaster sveučilišta (WOMAC), široko korišteni upitnik kojim se procjenjuje stanje pacijenata s osteoartritisom.

Rezultati studije otkrili su da se nakon razdoblja liječenja od 7 dana, ukočenost u zglobovima smanjila za oko 24% kod ispitanika kojima je bilo dodijeljeno uzimanje NEM-a (eng. Natural Eggshell Membrane) i bila je značajno niža u odnosu na placebo skupinu. Slično tome, rezultati za bol na kraju sedmodnevnog razdoblja liječenja u skupini koja je uzimala NEM poboljšali su se za oko 22% od početne vrijednosti. Do 30. dana, bol i ukočenost u koljenu poboljšali su se za preko 30% kod osoba koje su uzimale NEM.

Također, proveden je jednosmjerni slijepi dizajn kako bi se usporedili ispitanici koji su uzimali NEM tijekom 90 dana u odnosu na ispitanike koji su uzimali NEM tijekom 60 dana (osobe kojima je prvih 30 dana dodijeljen placebo). Analizom je između skupina utvrđena značajna razlika u broju ispitanika koji su barem za 15% smanjili bol, te je bila veća u skupini koja je uzimala NEM tijekom 90 dana (71% ispitanika) u usporedbi s onima koji su uzimali NEM tijekom 60 dana (53% ispitanika). Iz rezultata studije znanstvenici su zaključili kako je suplementacija NEM-om smanjila bol i ukočenost unutar 7-30 dana kod ispitanika s osteoartritisom koljena 2. i 3. stupnja, a dobrobiti suplementacije bile su vidljive tijekom 90 dana. Provedeno istraživanje najveće je do sada s NEM-om i dobiveni rezultati, zajedno s učinkom na zaštitu hrskavice nedavno dokazanim na zdravim pojedincima, čine NEM idealnim dodatkom za one koji imaju probleme uzrokovane osteoartritisom.

Izvor: Journal of Arthritis

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja, osteoartritis,

Komentari