Likopen smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Datum objave: 01. 01. 2005.

Žene sa najvišim unosom namirnica na bazi rajčica imaju manji rizik od bolesti srca u odnosu na žene koje jedu manje takve hrane.

U studiji, prvoj koja je za cilj imala utvrditi vezu između unosa likopena i rizika od razvoja srčanih bolesti kod žena, sudjelovalo je 719 žena.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje su konzumirale 7 serviranja namirnica na bazi rajčice svaki tjedan, imaju za 30 % manji rizik od razvoja bolesti srca, u odnosu na žene koje su konzumirale manje ovih proizvoda. Kod žena koje su konzumiraje više od 10 serviranja ovih namirnica tjedno, rizik od razvoja bolesti srca bio je manji za čak 65 %.

Iako nije statistički značajna, najsnažnija veza između prehrambenog likopena i bolesti srca uočena je kod žena koje su dnevno unosile 20.2 mg likopena. Ove žene imale su za 33 % manji rizik od bolesti srca u odnosu na žene koje su imale najniži unos likopena (3.3 mg/dan).

Rezultati ovog istraživanja još jedna su potvrda brojnim istraživanjima koja su povezala likopen i smanjen rizik od bolesti srca.

Izvor: Journal of Nutrition 2003; 133(7):2336-41

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: natural wealth,

Komentari