Vitaminoteka

Datum objave: 14. 12. 2016.

Prema novim otkrićima objavljenima u časopisu British Journal of Dermatology, unos karotenoida poput likopena i luteina u obliku dodatka prehrani mijenja ekspresiju gena pokazatelja oksidativnog stresa te dermatoza i starenja kože uzrokovanih sunčevim zračenjem.

U istraživanju je prikazana mogućnost očuvanja mladolikog izgleda kože te zaštite zdravlja kože od štetnog utjecaja sunčevog zračenja, preko regulacije ekspresije gena za razgradnju molekule hema, odnosno, za razgradnju kolagena. Njihova ekspresija izazvana je UVA1/UVB zračenjem, a mijenjaju je karotenoidi likopen i lutein uneseni hranom.

Ispitanici dobi 18 do 60 godina slučajnim su odabirom raspoređeni u skupinu koja je tijekom 12 tjedana uzimala 20 mg likopena iz rajčice (TNC) ili placebo, odnosno 20 mg luteina ili placebo. Između placeba i aktivnog intervencijskog razdoblja postojala je stanka od dva tjedna, a koža ispitanika bila je ozračena na početku i na kraju svakog razdoblja.

Rezultati su pokazali kako je TNC potpuno zaustavio ekspresiju spomenutih gena izazvanu i UVA1 i UVA/B zračenjem. Nasuprot tome, lutein je potpuno zaustavio ekspresiju istih gena samo ako su ga ispitanici uzimali tijekom prvih 12 tjedana (prije placeba). Značajno slabiji učinak u odnosu na TNC je zamijećen ukoliko su ga ispitanici primali tijekom drugih 12 tjedana (nakon placeba).

Iako točan mehanizam kojim likopen i lutein zaustavljaju ekspresiju gena potaknutu UVA1 zračenjem nije poznat, autori pretpostavljaju kako je riječ o antioksidativnim mehanizmima. Također, zaključuju kako su dobivena saznanja od velike kliničke važnosti budući da UVA1 zračenje ubrzava razvoj dermatoza i karcinoma te starenje kože.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, likopen, lutein,

Komentari