Liječi li juha od svinjske glave mamurluk?

Datum objave: 30. 12. 2005.

Ako itko još sumnja, najnovije istraživanje pokazalo je da je najbolji lijek za mamurluk izbjegavanje alkohola, iako neki preporučaju i juhu od svinjske glave..
U članku objavljenom u Britanskom medicinskom časopisu, troje znanstvenika ističe da nisu pronašli uvjerljive dokaze da konvencionalni ili alternativni lijekovi doista mogu spriječiti neugodne posljedice tulumarenja. "Sve dok se patologiju mamurluka ne bude bolje razumjelo", ističu Max Pittler, Joris Verster i Edzard Ernst, "učinkovitog rješenja vjerojatno neće biti". "Najsigurniji način da se izbjegnu njegovi simptomi je prema tome apstinencija i umjerenost", zaključili su znanstvenici.
Problem mamurluka ne treba podcjenjivati. U Velikoj Britaniji opijanje, primjerice, uzrokuje štetu od 2,9 milijardi eura na godinu u izgubljenim plaćama. U Sjedinjenim Državama cijena konzumacije alkohola procjenjuje se na između 12 i 30 milijardi dolara godišnje, a alkohol osim toga uzrokuje i čitav niz zdravstvenih problema.
Pretražujući internet, znanstvenici su pronašli čak 38 "provjerenih" lijekova za mamurluk - od acetilsalicilne kiseline do obične vode, a među ostalim preporučuju se i banane, kupus, kava, svježi zrak, pizza, frapei, pak čak i još koja čašica žestokog.
U Sloveniji, pak, najbolji je lijek protiv mamurluka juha od svinjske glave u koju se na kraju kuhanja doda čašica kiselog vina ili octa . Taj recept za blagdanske dane, koje obično prati neumjereno konzumiranje alkohola, predlaže najslavniji kuhar "na sunčanoj strani Alpa". Slavko Adamlje koji u Ljubljani ima gostionicu "Hana", svoj je zanat u mlađim danima usavršio u pariškom hotelu "Ritz", dobitnik je zlatne kuhače s kuharske olimpijade u Frankfurtu 1988. godine i autor najpoznatijih slovenskih kuharica.
Kako je ispričao za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, najbolji recept protiv mamurluka je slovenska kisela juha od svinjske glave (a mogu se dodati i svinjske nogice). 60 dkg takvog mesa najprije se napola skuha sa zelenjem za juhu, a onda nareže na kockice i kuha još jedan sat nakon što smo u nju stavili klasičnu zapršku. U juhu se na kraju kuhanja dodaje čašica vina ili octa, a sve se može začiniti i kiselim vrhnjem. [url="#"]
PLIVAzdravlje
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari