Vitaminoteka

Datum objave: 21. 12. 2011.

U časopisu Journal of Adolescent Health objavljeno je da postojeće preporuke o liječenju anoreksije kod adolescenata, i nisu tako uspješne.

Postojeće preporuke, koje su na snazi od 2000. godine, odnose se na konzervativni pristup liječenja malnutricije, tijekom hospitalizacije, kod adolescenata s anoreksijom nervozom. Preporuča se liječenje odnosno hranjenje započeti sa 1200 kalorija na dan, te energetski unos povećavati postepeno za 200 kalorija svaki drugi dan, kako bi se izbjegao tzv. refeeding sindrom, potencijalno opasno stanje uzrokovano poremećajem ravnoteže elektrolita u organizmu

Skupina američkih istraživača je provela istraživanje primjene postojećih preporuka na adolescentima s anoreksijom i malnutricijom, kojim pokazuju da takve preporuke i nisu učinkovite.

Nakon tretmana, rezultati su pokazali uspješno izbjegnuti refeeding sindrom, ali ne i povećanje u tjelesnoj masi prvih 8 dana liječenja u bolnici. Upravo je dobivanje na tjelesnoj masi ključno za te pacijente i njihov oporavak. Zabilježen je čak i gubitak tjelesne mase, osobito kod adolescenata s početnim nižim energetskim unosom, kao i kraći boravak u bolnici.

Ovo istraživanje otvara nove mogućnosti pristupa u liječenju malnutricije kod anoreksičnih pacijenata – veći energetski unos za brže i značajnije povećanje tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Anoreksija, Poremećaj hranjenja,

Komentari