Maja Biličić

Datum objave: 03. 01. 2019.

Znanstvenici su otkrili da mješavina aminokiselina s leucinom kao dodatak prehrani može povećati mišićnu masu te poboljšati snagu i tjelesnu funkciju starijih osoba.

Grupa od 21 muškarca i žene, dobi iznad 65 godina, sa sarkopenijom i pretrpljenim moždanim udarom, osam je tjedana konzumirala žele s mješavinom aminokiselina, uključujući i leucin. Kao kontrolna grupa, 23 muškaraca i žena iste dobi i povijesti bolesti tijekom svoje rehabilitacije nisu dobivali žele.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su konzumirali žele imali znatno poboljšanje u snazi stiska ruke u usporedbi s kontrolnom grupom.

Nadalje, masa skeletnih mišića se također znatno povećala u grupi koja je konzumirala žele, zbog čega znanstvenici pretpostavljaju da dodatak prehrani potiče sintezu proteina u odrasloj dobi te tako sprječava gubitak mišićne mase.

Leucin poboljšava funkciju proteina te tako potiče povećanje mišićne mase i snage. S obzirom na to da su starije osobe slabo osjetljive na unesene aminokiseline, znanstvenici su u svrhu ovog istraživanja odlučili ispitanicima dati veće količine leucina. Na taj su način sa smanjenim unosom hrane uspjeli sačuvati mišićnu masu i funkciju.

Broj ispitanika je bio doista malen i nije uključivao trening izdržljivosti pa znanstvenici predlažu daljnja istraživanja kako bi utvrdili kako točno dodaci prehrane utječu na poboljšanje zdravlja osoba sa sarkopenijom i pretrpljenim moždanim udarom.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari