Datum objave: 21. 04. 2014.

Meta-analizom 26 randomiziranih, kontroliranih studija, američki stručnjaci istraživali su kako svakodnevni unos leguminoza djeluje na kardiovaskularno zdravlje. Leća, grašak, bob, grah samo su neki od pripadnika skupine leguminoza odnosno mahunarki prepoznate kao nutritivno bogate namirnice.

Podaci čak 1037 ispitanika su analizirani te je uočeno kako se unosom 1 porcije leguminoza dnevno može sniziti LDL kolesterol, čije se visoke razine često povezuju s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Porcija leguminoza iznosi 130 g ili ¾ šalice neke od nabrojanih namirnica. Autori studije ističu kako leguminoze imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne povisuju naglo razinu glukoze u krvi nakon obroka. Također, s obzirom na udio proteina koje sadrže mogu poslužiti kao kvalitetna zamjena namirnica bogatim životinjskim proteinima. U muškaraca je uočen dvostruko jači učinak nego u žena jer oni češće imaju nutritivno siromašniju prehranu zbog čega je učinak na njihovo zdravlje značajnije povećanjem udjela ovih vrijednih namirnica.

Stručnjaci ističu kako se leguminoze pripremaju na jednostavan način, neizmjerno mogu obogatiti uobičajena jela, a ono najvažnije nisu skupe zbog čega su dostupne svima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Canadian Medical Association Journal.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mahunarke,

Komentari