Nedavnim istraživanjem utvrđeno je da mahunarke kao zamjena za krumpir ili rižu mogu smanjiti razinu glukoze u krvi za više od 20 posto.
Znanstvenici su otkrili da ova zamjena može znatno poboljšati odgovor organizma na unos ugljikohidrata.
U istraživanju je sudjelovalo 24 odraslih ispitanika. Znanstvenici su ih podijelili u četiri grupe i hranili različitim namirnicama – jedna je grupa dobila samo rižu, druga je dobila pola porcije bijele riže i pola porcije velike zelene leće, treća je dobila pola porcije bijele riže i pola porcije sitne zelene leće, a četvrta je dobila pola porcije bijele riže i pola porcije crvene leće.
Ispitanicima je izmjerena razina glukoze u krvi prije konzumiranja spomenute hrane te dva sata nakon. Postupak je ponovljen i za porciju krumpira te za kombinaciju krumpira i leće.
Rezultati su pokazali da je razina glukoze u krvi pala za 20% kada je riža zamijenjena lećom, a u slučaju krumpira je taj postotak narastao do 35%.
Utvrđeno je da leća može usporiti probavu i otpuštanje šećera u krvotok, čime se u konačnici smanjuje i razina glukoze u krvi. Naime, spora apsorpcija ne izaziva nagli porast u razini glukoze, koji inače dugoročno može označavati početak nastanka dijabetesa tipa 2.
Nadalje, mahunarke sadrže spojeve koji potiču rad enzima zaslužnih za apsorpciju glukoze, a njihova vlakna mogu potaknuti i proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca koje također pomažu u smanjenju razine glukoze u krvi.
Znanstvenici se nadaju da će ova nova otkrića potaknuti ljude da zamijene ili barem dodaju leću u svoju prehranu te tako smanje rizik od pojave dijabetesa.
Izvor: The Journal of Nutrition