Datum objave: 14. 01. 2010.

Koga okriviti za neuspjeh u redukciji tjelesne mase - nepridržavanje nutricionističkih smjernica, genetsku predispoziciju ili nedostatak tjelesne aktivnosti? Čini se da ništa od ponuđenog nije točno, već da odgovor leži u - pogrešnim deklaracijama.

Nedavno istraživanje provedeno od Bostonskih znanstvenika pokazalo je da deklaracije na prehrambenim proizvodima poput gotovih jela ističu i do 31% manje kalorija nego što zaista sadrže. Učestala konzumacija takvih proizvoda, odnosno život u zabludi - s obzirom na pogrešno zbrajanje i računanje dnevnog energetskog unosa, dovodi umjesto do mršavljenja, upravo do suprotnog: gomilanja suvišnih kalorija i debljanja.

Osoba koja svoju prehranu bazira na 2000 kcal dnevno i pritom greškom proizvođača svakodnevno unosi makar i 5% više kalorija, na godišnjoj će bazi dobiti prosječno 4-5 kilograma.

Očito je da kontrola, odnosno ažuriranje deklaracija jednom godišnje nije dovoljno za preciznost i točnost, te se ukazala očita potreba za postroženjem regulacije i kontrole proizvođača prehrambenih proizvoda odnosno gotovih jela.

Izvor: Journal of American Dietetic Association, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari