Vitaminoteka

Datum objave: 18. 04. 2017.

Rezultati novog istraživanja pokazali su da laneno ulje i astaksantin smanjuju količinu nakupljene masti u jetri, oksidativni stres te razine triglicerida i kolesterola u krvi. Upravo zbog toga kombinacija lanenog ulja i astaksantina mogla bi biti ključna za liječenje nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).

Istraživanje je provedeno na 40 štakora koje su znanstvenici podijelili u 4 skupine. Prvu, kontrolnu skupinu hranili su samo mašću. Prehrana druge skupine sastojala se od 75% masti i 25% lanenog ulja i astaksantina, prehrana treće od 50% masti i 50% lanenog ulja i astaksantina, a prehrana četvrte u potpunosti se sastojala od mješavine lanenog ulja i astaksantina. Mješavina je pripremljena od 1 g astaksantina na 1 kg ulja.

Nakon 10 tjedana znanstvenici su analizirali jetru štakora te su otkrili smanjenje razine masnoće u jetri onih koji su konzumirali mješavinu lanenog ulja i astaksantina. S povećanjem količine mješavine smanjivale su se i razine triglicerida i kolesterola.

Znanstvenici smatraju da je upravo α-linolenska kiselina (ALA) iz lanenog ulja ključna u borbi protiv masne jetre, a u kombinaciji s astaksantinom potiskuje lipogenezu (sintezu masnih kiselina i triglicerida) i sintezu kolesterola te potiče oksidaciju lipida.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, Jetra i žuč, lan, ulje,

Komentari