Osim za srce i krvne žile, lan odnosno laneno ulje dobro je i za kosti, tvrdi nova egipatska studija.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kairu proveli su istraživanje na životinjskom modelu promatrajući utjecaj redovite suplementacije lanenim uljem na dinamiku markera koštane izgradnje-razgradnje, odnosno gustoću kostiju. Ispitivane skupine bile su ili u stanju identičnom dijabetesu ili postmenopauzi.
Primijećeno je da je koštana razgradnja bila nešto intenzivnija u skupini s dijabetesom, a značajno se u obje skupine smanjila primjenom lanenog ulja bogatog omega-3 mnogostruko nezasićenim masnim kiselinama.
S obzirom na sve veći broj dijabetičara, te rizike koje sa sobom nosi osteoporoza (najćešće lomovi kralješnice, kuka i podlaktice), ovakav oblik prevencije svakako bi trebalo razmotriti, detaljnije ispitati te uvesti u svakodnevnu praksu.
Izvor: International Journal of Food Safety