Vitaminoteka

Datum objave: 11. 12. 2009.

Osim za srce i krvne žile, lan odnosno laneno ulje dobro je i za kosti, tvrdi nova egipatska studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kairu proveli su istraživanje na životinjskom modelu promatrajući utjecaj redovite suplementacije lanenim uljem na dinamiku markera koštane izgradnje-razgradnje, odnosno gustoću kostiju. Ispitivane skupine bile su ili u stanju identičnom dijabetesu ili postmenopauzi.

Primijećeno je da je koštana razgradnja bila nešto intenzivnija u skupini s dijabetesom, a značajno se u obje skupine smanjila primjenom lanenog ulja bogatog omega-3 mnogostruko nezasićenim masnim kiselinama.

S obzirom na sve veći broj dijabetičara, te rizike koje sa sobom nosi osteoporoza (najćešće lomovi kralješnice, kuka i podlaktice), ovakav oblik prevencije svakako bi trebalo razmotriti, detaljnije ispitati te uvesti u svakodnevnu praksu.

Izvor: International Journal of Food Safety

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, lan, osteoporoza,

Komentari