Maja Biličić

Datum objave: 17. 09. 2018.

Sistematskim preglednim radom i meta-analizom znanstvenici su odlučili procijeniti učinkovitost dnevnog unosa goveđeg laktoferina u odnosu na dnevni unos željeza kao načina liječenja anemije uzrokovane nedostatkom željeza tijekom trudnoće.

U pregledni rad uključena su ranije provedena istraživanja na sveukupno 600 ispitanica. Analizom podataka utvrđena je promjena u razini hemoglobina četiri tjedna nakon liječenja, a došlo je i do promjena u razini feritina i željeza u serumu te do promjena u tjelesnoj masi novorođenčadi, učestalosti gastrointestinalnih nuspojava kod majke i preranog poroda.

Kod liječenja anemije laktoferinom najveća značajka bila je izostanak ili smanjenje nuspojava koje se najčešće javljaju pri liječenju željezovim sulfatom.

Također, nakon četiri tjedna liječenja laktoferinom najveće su promjene uočene kod trudnica s umjerenom anemijom, dok su promjene kod trudnica s blagom anemijom bile jednake onima koje su liječene željezom.

Znanstvenici zaključuju da je za trudnice s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza svakodnevno uzimanje goveđeg laktoferina jednako dobro kao i uzimanje željezova sulfata, no uz laktoferin kao dodatak prehrani propatit će mnogo manje probavnih tegoba.

Izvor: European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, laktoferin, trudnoća,

Komentari