Josip Rešetar

Datum objave: 20. 09. 2018.

Majčino mlijeko sadržava veliki broj različitih bioaktivnih proteina, od čega čak 20% otpada na glikoprotein laktoferin.

Laktoferin se povezuje s antimikrobnim, imunomodulatornim i prebiotičkim svojstvima, a koncentracija mu varira od 7-9 g/L u kolostrumu do 1-3 g/L u zrelom majčinom mlijeku.

Budući da se nalazi na mukoznim membranama predstavlja ujedno i jednu od prvih linija obrane protiv patogenih mikroorganizama zbog čega se povezuje sa smanjenjem incidencije nekrotičkog enterokolitisa (NEC) i novorođenačke sepse.

Nedavni pregledni rad koji je obuhvatio 6 randomiziranih kliničkih studija promatrao je kako primjena laktoferina kao dodatka prehrani utječe na pojavu novorođenačke sepse i enterokolitisa (NEC-a).

Ispostavilo se da je korištenje laktoferina rezultiralo značajnim smanjenjem pojavnosti sepse kao i NEC-a.

Slična istraživanja na dojenčadi su pokazala da primjena laktoferina može utjecati i na smanjenje: trajanja i ozbiljnosti dijareje, urinarne infekcije te endotoksinom-induciranog septičkog šoka.

Usprkos činjenici da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) goveđem laktoferinu dodijelila GRAS status, znanstvenici pozivaju na nove kliničke studije koje bi odredile optimalnu dozu, vrijeme te način konzumacije laktoferina kao dodatka prehrani u populaciji nedonoščadi i dojenčadi.

Izvor: American Journal of Perinatology
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari