Majčino mlijeko sadržava veliki broj različitih bioaktivnih proteina, od čega čak 20% otpada na glikoprotein laktoferin.
Laktoferin se povezuje s antimikrobnim, imunomodulatornim i prebiotičkim svojstvima, a koncentracija mu varira od 7-9 g/L u kolostrumu do 1-3 g/L u zrelom majčinom mlijeku.
Budući da se nalazi na mukoznim membranama predstavlja ujedno i jednu od prvih linija obrane protiv patogenih mikroorganizama zbog čega se povezuje sa smanjenjem incidencije nekrotičkog enterokolitisa (NEC) i novorođenačke sepse.
Nedavni pregledni rad koji je obuhvatio 6 randomiziranih kliničkih studija promatrao je kako primjena laktoferina kao dodatka prehrani utječe na pojavu novorođenačke sepse i enterokolitisa (NEC-a).
Ispostavilo se da je korištenje laktoferina rezultiralo značajnim smanjenjem pojavnosti sepse kao i NEC-a.
Slična istraživanja na dojenčadi su pokazala da primjena laktoferina može utjecati i na smanjenje: trajanja i ozbiljnosti dijareje, urinarne infekcije te endotoksinom-induciranog septičkog šoka.
Usprkos činjenici da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) goveđem laktoferinu dodijelila GRAS status, znanstvenici pozivaju na nove kliničke studije koje bi odredile optimalnu dozu, vrijeme te način konzumacije laktoferina kao dodatka prehrani u populaciji nedonoščadi i dojenčadi.
Izvor: American Journal of Perinatology