Maja Biličić

Datum objave: 11. 10. 2018.

Nova istraživanja laktoferina pokazala su da njegova svojstva mogu poboljšati kognitivne sposobnosti novorođenčadi, spriječiti gubitak neurona, smanjiti upale te zaštititi od neurorazvojnih poremećaja.

Laktoferin je protein pronađen u majčinom mlijeku s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući antimikrobna i protuupalna svojstva te reguliranje homeostaze željeza.

Već je utvrđeno da se unosom laktoferina putem majčinog mlijeka može smanjiti učestalost novorođenačke sepse i nekrotizirajućeg enterokolitisa, a novim istraživanjima na životinjama utvrdilo se i da goveđi laktoferin može zaštititi mozak u razvoju od gubitka neurona, poboljšati njihovu povezanost, povećati broj moždanih neurotrofnih čimbenika (BDNF) te smanjiti upale i poboljšati kognitivne sposobnosti.

Naime, u jednom od novih istraživanja znanstvenici su mladuncima štakora u razdoblju od 16. do 34. dana života davali 750 mg/kg laktoferina dnevno. Laktoferin je kod mladunaca izazvao rjeđe istraživanje nepoznatih i rizičnih područja te veću povezanost s poznatom hranom, a na testu stresa u kojemu moraju izbjeći električne šokove reagirali su brže. Promjena u dozi laktoferina nije dovela do promjene u rezultatima.

Dodatno, znanstvenici su praščićima od 3. do 38. dana života davali hranu obogaćenu laktoferinom (155 mg/kg dnevno), a pratili su rani razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti. Kod praščića koji su dobivali dodatak prehrani utvrđeno je bolje pamćenje, brže učenje i bolje snalaženje u prostoru.

Između ostalog, pokazalo se da laktoferin djeluje zaštitnički i u slučaju neurorazvojnih poremećaja jer je njihov glavni uzrok upala koja sprječava mijelinizaciju, dok laktoferin pomoću svojih protuupalnih svojstava smanjuje upale i potiče stvaranje mijelinske ovojnice.

Potrebna su dodatna istraživanja kojima će se potvrditi mnogobrojne pogodnosti laktoferina, osobito jer se radi o najranjivijoj populaciji.

Izvor: Biochemistry and Cell Biology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: laktoferin, laktoferin, mozak, novorođenčad,

Komentari