Lora Štrbac

Datum objave: 08. 03. 2024.

U posljednjim godinama sve više raste svijest o ključnoj važnosti zdravlja mikrobioma, koji ima ključnu ulogu u brojnim funkcijama tijela, uključujući imunosni sustav, sintezu vitamina i probavu prehrambenih vlakana. U praksi, dodavanje prebiotika postaje sve učestalije kao pristup održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, a nedavna istraživanja povezuju prebiotike s poboljšanom kvalitetom sna.

Dijelovi stanične stijenke kvasca Mannana (KM) pokazuju prebiotički učinak na način da potiču rast korisnih bakterija u crijevima. Istraživanja pokazuju da KM može poboljšati imunosni sustav i djelovati kao antioksidans.

Stoga je nova studija za cilj imala procijeniti učinke primjene KM na zdravlje crijeva i kvalitetu sna, s obzirom da je prethodno dokazano da ovaj dodatak potiče rast bakterija iz roda Bacteroides.

Istraživači su proveli dvostruko slijepo, randomizirano kontrolirano ispitivanje kod 40 zdravih sudionika dobi 20 do 64 godine, koji su osjećali nelagodu pri pražnjenju crijeva. Sudionici su nasumično podijeljeni da primaju ili kvasac Mannan ili placebo tijekom perioda od 4 tjedna. Navike pražnjena crijeva sudionici su samostalno prijavili, a analizirani su i EEG snimke tijekom sna te uzorci stolice.

Rezultati su pokazali da je skupina koja je uzimala kvasac Mannana u obliku dodatka prehrani imala značajno povećanu učestalost pražnjenja crijeva i volumena stolice u usporedbi s placebom. Osim toga, nakon cijelog razdoblja liječenja, skupina koja je uzimala dodatke kvasca značajno je povećala trajanje ne-REM faze spavanja 3 (stadija dubokog sna), kao i ukupno vrijeme provedeno u krevetu.

Metabolomska analiza otkrila je 20 razlika u metabolitima između KM i placebo skupine, s promjenama u fekalnom propionatu i GABA. Zabilježene su značajno veće razine metabolita fekalnog propionata i gama aminomaskačne kiseline u skupini koja je primala KM.

Rezultati pokazuju da unos KM može poboljšati zdravlje crijeva, kao i određene parametre kvalitete sna. Ovo istraživanje postaje prvo koje izvještava o blagotvornim učincima prebiotika na kvalitetu sna.

Stoga bi primjena KM mogla biti terapija za poboljšanje kvalitete sna, produžujući vrijeme provedeno u krevetu i potičući produljenje razdoblja dubokog sna, uz istodobna poboljšanja probave. Istraživači pozivaju na daljnja istraživanja kako bi se potpuno razumjeli učinci uzimanja dodataka kvasca Mannan i razjasnili temeljni mehanizmi djelovanja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kvasac, kvasac Mannan, prebiotici, san,

Komentari