Datum objave: 02. 09. 2013.

2005. godine, temeljeno na rezultatim znanstvenih istraživanja, izdane su smjernice Dietary Guidelines for Americans s ciljem smanjenja rizika od karcinoma gušterače u Amerikanaca.

Kako bi se provjerila povezanost visokokvalitetne prehrane postignute pridržavanju spomenutih smjernica te rizika od karcinoma gušterače, provedeno je istraživanje temeljeno na podacima 537 218 ispitanika dobi 50 do 71 godina koji su ispunili anketu učestalosti konzumacije hrane. U ispitanika koji su imali viši Indeks zdrave prehrane (Healthy Eating Index, HEI), koji je ukazivao na sličnost prehrane ispitanika s smjernicama, uočen je 15 % niži rizik od karcinoma gušterače u odnosu na one koji su imali niski HEI. Najznačajnija povezanost između visokokvalitetne prehrane i smanjenog rizika od karcinoma gušterače je uočen u pretilih muškaraca.

Autori studije istaknuli su kako su rezultati studije potvrdili da pridržavanjem smjernica te održavajući kvalitetne i „zdrave“prehrambene navike doprinosimo smanjenju rizika od karcinom gušterače.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti,

Komentari