Datum objave: 01. 07. 2014.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Illinoisu, što više spavaju roditelji, više spavaju i djeca, a rezultat je manji rizik od dječje pretilosti.

Nasuprot tomu, pokazano je da se majke, očevi te njihova djeca u nedostatku kvalitetnog sna debljaju.

U istraživanju je sudjelovalo 337 djece predškolske dobi te njihovi roditelji, a procjenjivane su njihove socio-demografske karakteristike s obzirom na određene preventivne životne navike i učestalost pretilosti te prekomjerne tjelesne mase.

Preventivne navike koje su se promatrale kod roditelja uključivale su adekvatan san (više od 7 sati) te zajednički obiteljski obroci. Kod djece su se promatrali adekvatan san (minimalno od 10 sati), zajednički obiteljski obroci, ograničavanje provođenja vremena ispred ekrana na manje od 2 sata dnevno, te izostanak televizora u spavaćoj sobi.

Rezultati su pokazali kako je jedini značajni pojedinačni zaštitni čimbenik protiv pretilosti i prekomjerne tjelesne mase djece bio adekvatan san. Djeca koja nisu dovoljno spavala imala su veći rizik za pretilost nego djeca koja su imala tri od četiri navedene preventivne navike. Rezultati su ostali nepromijenjeni čak i kad se u obzir uzeo indeks tjelesne mase roditelja te socio-demografske karakteristike.

Uočeno je također kako je duljina spavanja roditelja povezana s duljinom spavanja djece, pa su autori zaključili i da roditeljski san utječe na pretilost djece.

Izvor: Frontiers in Psychology, 2014

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari