U novom američkom istraživanju primijećeno je da žene koje su imale gestacijski dijabetes, imaju manje kvalitetnu prehranu od majki koje nisu imale ovu komplikaciju tijekom trudnoće.
U istraživanju su korišteni podaci jednog opsežnog američkog javnozdravstvenog istraživanja, a bile su uključene samo one žene koje su posljednje dijete rodile prije najviše deset godina. 7,7 % ovih žena je u svojoj povijesti bolesti navelo gestacijski dijabetes.
Kvaliteta prehrane bila je ocijenjena posebnim bodovnim sustavom, a primijećeno je da su prehrambene navike svih ispitanica općenito bile nezadovoljavajuće – prosječna ocjena je bila 49,3 od mogućih 100.
Zasebno, prehrana ispitanica koje su imale gestacijski dijabetes, u prosjeku je bila ocijenjena s 46,4 boda, dok je prehrana onih koje nisu imale ovaj poremećaj tijekom trudnoće, bila ocijenjena s 49,5 boda.
Zapaženo je da je jedina komponenta po kojoj se bodovala prehrana, a po kojoj su se ove dvije skupine ispitanica značajno razlikovale, bila unos zelenog povrća i mahunarki. Procijenjeno je da su ispitanice koje su imale gestacijski dijabetes, zbog nedovoljnog unosa ovog povrća pokazale nižu kvalitetu prehrane za, u prosjeku, 0,9 bodova.
Izvor: Preventing Chronic Disease