Kvaliteta prehrane djece s obzirom na to jedu li ili ne u školskoj kantini
S obzirom na problem gojaznosti u djece i moguću ulogu škole u njegovom rješavanju, australski znanstvenici su željeli usporediti prehranu osnovnoškolske djece s obzirom na to da li jedu ili ne u školskoj kantini..
Rezultati su objavljeni u novom broju časopisa European Journal of Clinical Nutrition . Kruh je namirnica koju djeca najčešće konzumiraju i kruh osigurava 20 % ukupne energije koju djeca unesu hranom tijekom boravka u školi. Slijede keksi (13 %), voće (10 %), voćne ili pločice od žitarica (8%) i voćni sokovi (6%).
Oko 10 % djece koristi školsku kantinu i ta djeca imaju veći unos energije, konzumiraju veće količine slastica, brze hrane i gaziranih napitaka, u usporedbi s djecom koja donose hranu iz kuće. 68 % djece u svojim kutijama za užinu ima voće, što je zadovoljavajuće, ali preko 90 % djece u školi jede hranu visoke energetske i niske prehrambene vrijednosti.