Datum objave: 26. 02. 2009.

Unos kvalitetnih masti u novorođenčati, i to osobito djevojčica, može smanjiti razinu ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola u ranom razdoblju života, tvrdi nova studija.

U studiji je sudjelovalo 200 novorođenčadi dobi od 6 mjeseci. Kroz period do 12 mjeseca starosti prehrana novorođenčeta se satojala od majčinog mlijeka i zobene kaše. Novorođenčad je također dobivala ili jednu od dvije vrsta žitarica za njihovu dob ili formulu temeljenju na kravljem mlijeku.

Rezultati su pokazali da je sveukupni unos masti novorođenčadi bio u skladu s preporukama. Međutim, zasićene masne kiseline su činile 15 % ukupnog energetskog unosa (preporučeni maksimum iznosi 10 %). S druge strane, polinezasićene masne kiseline su osigurale oko 5 % ukupnog energetskog unosa što jedva zadovoljava preporuke.

U djevojčica je utvrđena niža razina ukupnog i LDL kolesterola što je unos polinezasićenih masnih kiselina bio viši. Također, pokazalo se da dulje dojenje prati niža razina LDL kolesterola i u djevojčica i u dječaka.

Na temelju rezultata, autori studije su zaključili da novorođenčad ima veću korist od povećanog unosa polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina nego od smanjenja ukupnog unosa masti.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje,

Komentari