Vitaminoteka

Datum objave: 03. 01. 2017.

Otkriveno je da kurkuma ili indijski šafran u prehrani smanjuju simptome depresije i tjeskobe kod osoba s depresivnim poremećajem.

Brojna istraživanja podupiru teoriju o kurkumi i šafranu kao antidepresivima za osobe s ozbiljnom depresijom. Međutim, takva su istraživanja loše dizajnirana, provedena su na malenom uzorku ispitanika i prekratko su trajala, a nedovoljno su istraženi i antidepresivni učinci zajedničke konzumacije kurkume i šafrana te samog šafrana.

Znanstvenici iz Australije proveli su randomizirano, dvostruko-slijepo istraživanje kontrolirano placebom koristeći ekstrakt kurkume, kurkumin BCM-95. Depresivni poremećaj 123 osobe liječen je na jedan od četiri načina. Ispitivanje se sastojalo od konzumiranja placeba, niske doze kurkumina (250 mg), visoke doze kurkumina (500 mg) ili kombinacije niske doze kurkumina i šafrana (15 g) tijekom 12 tjedana. Ispitanici su zatim proveli samoprocjenu simptomatologije depresivnosti (IDS-SR30) te ispunili Spielbergerov upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti (STAI).

Otkriveno je da su ispitanici koji su konzumirali jedan od začina pokazali značajan napredak u odnosu na grupu ispitanika s placebom te pozitivan rezultat na Spielbergovom upitniku. Nisu pronađene razlike između različitih doza kurkume i kombinacije kurkume i šafrana. Dodatak šafrana nije poboljšao djelotvornost niske doze kurkume, dok veća doza kurkume nije poboljšala rezultat liječenja. U istraživanju nije bilo moguće otkriti razlike među grupama,a postoji mogućnost da je gornja granica antidepresivnih učinaka ovih prirodnih začina dosegnuta već s niskom dozom kurkume.

Potrebna su istraživanja s većim brojem ispitanika kako bi se utvrdila djelotvornost različitih doza kurkume i kombinacije kurkume i šafrana. U budućim ispitivanjima ovih začina trebale bi se u obzir uzeti i njihova kvaliteta i bioraspoloživost (brzina i stupanj apsorpcije).

Izvor: Journal of Affective Disorders

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, Neurološke bolesti, depresija,

Komentari