Ela Lučić

Datum objave: 18. 09. 2020.

Uzimanje formulacije kurkumina visoke bioraspoloživosti prije i nakon vježbanja moglo bi ubrzati oporavak, omogućujući sportašima brži nastavak treninga te intenzivnije vježbanje, pokazali su rezultati nove studije.

Navedeni učinci postižu se ublažavanjem odgođene mišićne boli te smanjenjem nakupljanja laktata, spoja koji se povezuje s mišićnim umorom. U randomiziranu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 28 zdravih muškaraca u dobi od 18 do 35 godina koji imaju iskustva u treningu snage. Nasumično su podijeljeni u dvije skupine: eksperimentalna skupina konzumirala je napitak koji je sadržavao 450 mg ekstrakta kurkumina visoke bioraspoloživosti, a kontrolna skupina konzumirala je placebo napitak. Potom su svi ispitanici trebali vježbati, što je uključivalo zagrijavanje, istezanje mišića, vježbu nožnog potiska te vježbu otpora donjih udova do iscrpljenosti. Nakon vježbanja ponovno su konzumirali napitke. Ključni parametri poput razine laktata, kreatin kinaze, interleukina-10 i opsega bedara izmjereni su prije početka ispitivanja te 1, 2, 3, 24, 48 i 72 sata nakon vježbanja.

Rezultati su pokazali kako je eksperimentalna skupina izvijestila o smanjenoj boli u odnosu na kontrolnu skupinu 48 sati nakon vježbanja, što ukazuje kako su mogli nastaviti s treningom ranije nego kontrolna skupina.

Zauzvrat, to je moglo dovesti do poboljšanja kvalitete treninga i izvedbe vježbi u eksperimentalnoj skupini. Također, u eksperimentalnoj skupini zabilježene su manje vrijednosti laktata u uzorku kapilarne krvi nakon vježbanja u odnosu na placebo skupinu. Budući da je nakupljanje laktata povezano s mišićnim umorom, znanstvenici tvrde kako bi smanjenje razine laktata moglo biti razlog održavanja veće snage u trećem setu vježbi nožnog potiska kod eksperimentalne skupine. Vezano uz smanjenje razine laktata, znanstvenici vjeruju kako je kurkumin djelovao kao pufer u sprečavanju stvaranja mliječne kiseline.

Nadalje, u eksperimentalnoj skupini uočeno je povećanje razine interleukina-10 u krvi 24 sata nakon vježbanja. Povećanje razine ovog protuupalnog markera moglo bi biti razlog zbog kojeg se opseg bedara kod ispitanika u eksperimentalnoj skupini vratio na početnu vrijednost brže nego kod ispitanika u kontrolnoj skupini. Brži povratak na početni opseg bedara značajan je jer ukazuje na manje oticanje uzrokovano izvanstaničnom tekućinom, a povezano je s upalnim procesima i smanjenom izvedbom vježbanja.

Rezultati ukazuju kako kurkumin formuliran posebnom tehnologijom može omogućiti brži povratak vježbanju, pogotovo onom većeg intenziteta, zaključili su autori studije.

Izvor: Journal of Dietary Supplements

Pošalji prijatelju na email

Komentari