Kurkumin je aktivni sastojak kurkume – začina koji se od davnina koristi diljem Azije, kako u kulinarske svrhe, tako i u tradicionalnim metodama liječenja.
Kako bi ispitali potencijalan učinak kurkumina u ublažavanju upalnih procesa kod osoba s metaboličkim sindromom, iranski znanstvenici su proveli kliničku studiju s preko 100 pacijenata.
Polovica nasumično odabranih ispitanika je tijekom ove osmotjedne studije svakodnevno uzimala dodatak prehrani s 1 g kurkumina, dok je ostatak uzimao placebo.
Rezultati su pokazali da su dodaci kurkumina poboljšali razinu triju pokazatelja upale u organizmu, među kojima je bio i C-reaktivni protein (CRP), koji se u mnogim istraživanjima pokazao povezanim s rizikom od bolesti srca. Nadalje, primijećen je i učinak kurkumina na smanjenje razine šećera u krvi te glikiranog hemoglobina (HbA1c), koji ukazuje na poboljšanje regulacije razine šećera u krvi tijekom dužeg perioda.
Dodatno provedena meta-analiza u sklopu ovog rada, potvrdila je moć kurkumina u snižavanju razine CRP-a. Brojne proučene studije, s ukupno 281 ispitanikom, pokazale su da kurkumin može značajno sniziti razinu ovog upalnog markera.
Izvor: Clinical Nutrition