Vitaminoteka

Datum objave: 04. 03. 2015.

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume – začina koji se od davnina koristi diljem Azije, kako u kulinarske svrhe, tako i u tradicionalnim metodama liječenja.

Kako bi ispitali potencijalan učinak kurkumina u ublažavanju upalnih procesa kod osoba s metaboličkim sindromom, iranski znanstvenici su proveli kliničku studiju s preko 100 pacijenata.

Polovica nasumično odabranih ispitanika je tijekom ove osmotjedne studije svakodnevno uzimala dodatak prehrani s 1 g kurkumina, dok je ostatak uzimao placebo.

Rezultati su pokazali da su dodaci kurkumina poboljšali razinu triju pokazatelja upale u organizmu, među kojima je bio i C-reaktivni protein (CRP), koji se u mnogim istraživanjima pokazao povezanim s rizikom od bolesti srca. Nadalje, primijećen je i učinak kurkumina na smanjenje razine šećera u krvi te glikiranog hemoglobina (HbA1c), koji ukazuje na poboljšanje regulacije razine šećera u krvi tijekom dužeg perioda.

Dodatno provedena meta-analiza u sklopu ovog rada, potvrdila je moć kurkumina u snižavanju razine CRP-a. Brojne proučene studije, s ukupno 281 ispitanikom, pokazale su da kurkumin može značajno sniziti razinu ovog upalnog markera.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari