Vitaminoteka

Datum objave: 17. 06. 2015.

Među karcinomima koji zahvaćaju područje glave i vrata, a ne odnose se na karcinom kože, najčešći su oni koji potječu od tzv. pločastih stanica koje pokrivaju sluznicu usne i nosne šupljine te grla. Za ova maligna oboljenja postoje odgovarajući terapeutici, međutim, petogodišnje preživljenje pacijenata je tek 50 %.

Naime, određeni karcinomi pločastih stanica otporni su na cisplatin, dobro poznati kemoterapeutik, a novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da bi u liječenju ovih tipova karcinoma mogao pomoći kurkumin – aktivni spoj omiljenog začina kurkume.

U istraživanju su korišteni posebni liposomi koji su sadržavali sintetički kurkumin, a primijećeno je da su učinkovito uništavali karcinogene pločaste stanice rezistentne na cisplatin. Inače, liposomi predstavljaju male, umjetno stvorene mjehuriće koji služe učinkovitijem transportu lijekova do specifičnih stanica u organizmu.

Primijećeno je da kurkumin na tumorske stanice djeluje potpuno drugačijim molekularnim mehanizmom nego cisplatin, stoga je i bio sposoban uništiti ispitivane otporne stanice.

Autori istraživanja su naveli kako se nadaju da će ovo saznanje doprinijeti razvoju novih terapija za pacijente oboljele od karcinoma glave i vrata.

Izvor: Oncotarget

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Kurkuma, Kurkumin, Maligne bolesti,

Komentari