Ela Lučić

Datum objave: 25. 08. 2020.

Rezultati studije u kojoj je ispitivan utjecaj ekstrakta kurkume u kombinaciji s ekstraktom crnog papra na pacijente s traumatskom ozljedom mozga pokazali su smanjenje važnog upalnog citokina kod ispitanika.

Ekstrakt kurkume kombiniran je s ekstraktom crnog papra koji poboljšava apsorpciju kurkuminoida i drugih teško apsorbirajućih prirodnih spojeva u vrlo niskoj dozi. Kurkuma (sirovina iz koje se izdvajaju kurkuminoidi) i kombinacija crnog papra imaju dugu povijest upotrebe, jer čine dva osnovna sastojka u okusnoj paleti indijskog začina curryja.

Znanstvenici su u studiju uključili 62 pacijenta u dobi od 18 do 65 godina koja su se liječila od traumatskih ozljeda mozga. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje 500 mg ekstrakta kurkume i 5 mg ekstrakta crnog papra ili placeba tijekom sedam dana, a također su tijekom liječenja podvrgnuti standardnoj ​​njezi koja se primjenjuje kod traumatske ozljede mozga i enteralnoj prehrani.

U krvi ispitanika izmjerena je razina hormona adipocitokina leptina i adiponektina. Leptin se često naziva „hormonom gladi“, a uključen je u mehanizam signalizacije osjećaja sitosti kojim se kontrolira unos hrane. Međutim, leptin se sve više povezuje i s pojavom sustavnih upalnih procesa. Adiponektin je hormon koji je uključen u brojne funkcije, uključujući metabolizam glukoze i oksidaciju masnih kiselina, a povezuje se s blagotvornom, protuupalnom funkcijom.

Upravljanje upalnim procesom u slučajevima traumatske ozljede mozga sve se više smatra važnim ciljem liječenja, a rana intervencija povezana je s boljim dugoročnim ishodima. Znanstvenici navode kako traumatska ozljeda mozga nije samo akutni događaj, već kronična bolest. Među mnogim mehanizmima koji su uključeni u sekundarnu ozljedu nakon traumatske ozljede mozga, predklinička ispitivanja u nastajanju ukazuju kako je produljena i progresivna posttraumatska upala živčanih stanica povezana s neurodegeneracijom koja se može liječiti dugo nakon početne ozljede mozga.

Znanstvenici su otkrili značajno smanjenje razine leptina u skupini koja je uzimala ekstrakt kurkume i crnog papra.

Zabilježen je trend povećanja razine adiponektina, ali on nije bio statistički značajan. Nadalje, autori studije otkrili su kako je ekstrakt kurkume siguran i dobro se podnosi. Ostale studije u kojima se ispitivao navedeni ekstrakt pokazale su njegovu sposobnost ograničavanja razine leptina istovremeno povećavajući adiponektin. Znanstvenici tvrde kako bi se neuspjeh u ovom slučaju mogao pripisati vrlo kratkom trajanju studije. Trenutni rezultati mogu biti obećavajući pokazatelj za razmatranje upotrebe kurkuminoida od strane kvalificiranih liječnika kao pomoćne terapije u slučajevima traumatske ozljede mozga. U tom je procesu sigurnost kurkuminoida također presudan kriterij, zaključuju autori studije.

Izvor: Phytotherapy Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkumin, leptin, mozak, upalni proces,

Komentari