Vitaminoteka

Datum objave: 27. 01. 2020.

Sposobnost kurkumina da inhibira ili utječe na napredovanje karcinoma može biti osnova novih načina liječenja, samostalno ili u kombinaciji s drugim djelotvornim spojevima.

Talijanski i američki znanstvenici ističu da ovaj polifenolni spoj pokazuje antikarcinogena svojstva u pregledu koji se temelji na gotovo 5000 studija koje također ističu njegova protuupalna i antioksidacijska svojstva.

U ovom pregledu, svojstva kurkumina igraju ulogu u zaustavljanju razvoja tumora, blokirajući rast osam vrsta karcinoma, uključujući karcinom dojke, pluća, gušterače, crijeva i prostate. Kurkumin spada u najperspektivniju skupinu bioaktivnih prirodnih spojeva, posebno u liječenju nekoliko vrsta karcinoma, navode istraživači.

Pokazuje antikarcinogenu sposobnost ciljajući različite stanične signalne puteve, uključujući faktore rasta, citokine, transkripcijske faktore i gene koji moduliraju staničnu proliferaciju i apoptozu.

No, kako tim znanstvenika ističe, kurkumin može prouzročiti nuspojave, poput mučnine, proljeva, glavobolje i žute stolice. Štoviše, pokazao je lošu bioraspoloživost zbog činjenice da ima nisku apsorpciju, brz metabolizam razgradnje te sistemsku eliminaciju koji ograničavaju njegovu učinkovitost u liječenju bolesti.

Pregled govori o opsegu kliničkog razvoja kurkumina zbog njegove nedovoljne bioraspoloživosti i male topljivosti u vodi. U kliničkim ispitivanjima objavljeno je da, kod kurkumina uzetog oralno, u dozi od 8 g dnevno, dolazi do brze transformacije u metabolite što rezultira niskom razinom slobodnog kurkumina u plazmi, manjoj od 2,5 ng/ml. Iako analogni spojevi kurkumina predstavljaju dobar pristup poboljšanju bioraspoloživosti kurkumina, mnoga su istraživanja usmjerena na razvoj inovativnih sustava isporuke za poboljšanje farmakokinetike kurkumina. Jedan primjer je kurkumin inkapsuliran u nanočestice proteina koje su pokazale bolju antikarcinogenu aktivnost, smanjujući životnu sposobnost karcinoma dojke i povećanu oralnu bioraspoloživost u štakora. 

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, karcinom, Kurkuma,

Komentari