Svakodnevno uzimanje kurkumina s piperinom pozitivno utječe na razinu šećera u krvi, funkciju jetre i razinu serumskog kortizola kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, navodi nedavna studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition.
Randomizirana kontrolirana studija obuhvatila je 80 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom i nepoželjnom razinom glukoze u krvi. Nasumično odabrani ispitanici primali su 800 mg kurkumina s 8 mg piperina u obliku dodatka prehrani ili placebo tijekom 8 tjedana.
Nakon 8 tjedana u obje je grupe, u odnosu na početne vrijednosti parametara, došlo do smanjenja opsega struka, indeksa tjelesne mase, sistoličkog krvnog tlaka, triglicerida, HDL kolesterola i HOMA indeksa (indeks za procjenu inzulinske rezistencije). Uočena su i značajna smanjenja razina sljedećih jetrenih enzima: glutaminska oksaloacetatna transaminaza (GOT), glutamat piruvat transaminaza (GPT) i gama-glutamil transferaza (gama-GT).
Prilikom usporedbe intervencije i placeba, zabilježeno je značajno smanjenje razine inzulina, triglicerida, GOT-a, GPT-a, indeksa masne jetre i razine kortizola.
Upravo je utjecaj kurkumina na smanjenje razine kortizola u serumu, u populaciji s prekomjernom tjelesnom masom i nepoželjnom razinom glukoze u krvi, novost u rezultatima jer do sada nije zabilježena takva povezanost.
Znanstvenici predlažu usmjerenje budućih studija na istraživanje zapaženog utjecaja kurkumina u populaciji s dijabetesom tip 2, metaboličkim sindromom i masnom jetrom.