Ela Lučić

Datum objave: 08. 03. 2021.

Znanstvenici su izvijestili kako je uzimanje kurkumina u obliku dodatka prehrani prije i nakon vježbanja povezano sa smanjenjem bolnosti mišića, bez utjecaja na mišićnu snagu.

U istraživanje su bila uključena 22 ispitanika u ranim 20-ima. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 500 mg kurkumina u obliku dodatka prehrani (475 mg ukupnih kurkuminoida) ili placeba dva puta dnevno tijekom 10 dana (šest dana prije vježbanja, na dan vježbanja te tri dana nakon vježbanja). Vježbanje provedeno sedmog dana studije uključivalo je pet serija od 20 skokova iz saskoka.

Rezultati su pokazali kako se razina kreatin kinaze u serumu, markera oštećenja mišića, nije značajno razlikovala među skupinama 48 i 72 sata nakon vježbanja.

Međutim, opažena bolnost mišića bila je značajno veća u placebo skupini u oba navedena vremenska razdoblja. Uz to, vrijednosti markera upale bile su manje u skupini koja je uzimala kurkumin u obliku dodatka prehrani, što podržava ulogu kurkumina u smanjenju upale mišića.

Znanstvenici smatraju kako bi uzimanje kurkumina kao dodatka prehrani moglo pomoći u smanjenju bolnosti mišića i održavanju snage tijekom treninga, posebno za vrijeme napornih treninga ili neuobičajenih vježbi.

Također, ističu važnost provedbe budućih istraživanja kako bi se rasvijetlio odnos oštećenja i upale mišića te potencijalnog utjecaja kurkumina, posebno u slučaju sportske izvedbe.

Izvor: Journal of Dietary Supplements

Pošalji prijatelju na email

Komentari