Josip Rešetar

Datum objave: 04. 08. 2017.

Prema novijem istraživanju, dodatak prehrani na bazi kurkumina i piperina iz crnog papra može djelovati blagotvorno na održavanje zdravlja krvožilnog sustava dijabetičara na način da poboljšava razinu i funkcionalnost kolesterola.

U dvanaestotjednom, dvostruko-slijepom istraživanju bilo je uključeno 118 ispitanika s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je svakodnevno dobivala 1 mg dodatka prehrani na bazi kurkumina i 10 mg dodatka prehrani na bazi piperina, dok je druga dobivala istu količinu placebo dodatka prehrani.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika iz prve skupine došlo do smanjenja ukupne razine kolesterola za 22 mg/dL i ne-HDL lipoproteina za 23,4 mg/dL, dok je u drugoj skupini smanjenje za iste parametre iznosilo 17 mg/dL. Dodatno, u prvoj skupini je došlo i do značajnijeg smanjenja lipoproteina A za 1,5 mg/dL u odnosu na drugu skupinu gdje je smanjenje iznosilo 0,3 mg/dL. Pozitivan porast koncentracije HDL kolesterola zabilježen je kod ispitanika iz prve skupine, dok kod ispitanika placebo skupine nije došlo do značajnijeg porasta.

Znanstvenici sugeriraju da bi korišteni dodatak prehrani na bazi kurkumina i piperina mogao biti koristan u liječenju dislipidemije kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Izvor: Complementary Therapies in Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari