Ela Lučić

Datum objave: 23. 09. 2020.

Nedavno istraživanje iz Indije otkrilo je kako kompleks kurkumina i ekstrakta piskavice u kombinaciji s glukozaminom blagotvorno djeluje na zdravlje zglobova.

Kompleks kurkumin galaktomanozida (CGM, engl. curcumin-galactomannoside) i glukozamin hidroklorida (GLN, engl. glucosamine hydrochloride) procijenjen je u odnosu na standardni dodatak prehrani koji je kompleks kondroitin sulfata (CHN, engl. chondroitin sulfate) i GLN-a zbog učinkovitosti u ublažavanju boli i simptoma kod 80 ispitanika s potvrđenim osteoartritisom.

Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije paralelne skupine označene kao skupina 1 (CGM-GLN) i skupina 2 (CHN-GLN). Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani u obliku kapsula dva puta dnevno tijekom 84 dana te im je određeno hodanje uzbrdo na traci za mjerenje učinkovitosti. Učinkovitost dodataka prehrani procijenjena je korištenjem nekoliko upitnika na početku te 28. i 84. dan ispitivanja. Mehanizam djelovanja kompleksa CGM-GLN analiziran je mjerenjem razine serumskih markera upale interleukina 1 beta (IL-1b), interleukina 6 (IL-6) i vaskularne stanične adhezijske molekule 1 (sVCAM) na početku i 84. dan ispitivanja.

Kompleks kurkumin galaktomanozida s glukozamin hidrokloridom pokazao se vrlo učinkovitim u ublažavanju boli i poboljšanju fleksibilnosti zglobova među ispitanicima s osteoartritisom.

Na kraju 84-dnevne studije, kompleks CGM-GLN pokazao je gotovo dvostruko veću učinkovitost u usporedbi s kompleksom GLN-CHN. Znanstvenici su primijetili kako je smanjenje simptoma osteoartritisa kod uzimanja kompleksa CGM-GLN vidljivo unutar dva tjedna u usporedbi s kompleksom CGM-CHN. Otkriveno je kako kompleks CGM-GLN smanjuje bol i ukočenost te poboljšava tjelesnu funkciju u usporedbi s kompleksom CHN-GLN, što je vidljivo iz poboljšanja u sposobnosti hodanja i rezultatima upitnika. Među ispitanicima koji su uzimali kompleks CGM-GLN također je opaženo značajno smanjenje razine upalnih markera u serumu u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali kompleks CHN-GLN.

Autori studije zaključuju kako kompleks kurkumin galaktomanozida s glukozamin hidrokloridom pruža izvanredne prednosti u liječenju bolova i upalnih procesa kod bolesnika s osteoartritisom u odnosu na standardno korišteni dodatak prehrani, s dodatnom prednošću vjerojatnog smanjenja tjelesne mase.

Izvor: The Journal of Alternative and Complementary Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, osteoartritis, piskavica, zglobovi,

Komentari