Ela Lučić

Datum objave: 18. 05. 2021.

Prema novoj studiji, uzimanje ekstrakta kurkume u kombinaciji s pročišćenim esencijalnim uljem kurkume može poboljšati prostorno učenje i pamćenje te ponuditi određenu zaštitu protiv neurotoksina.

Istraživanja ukazuju na to da je zdravlje mozga ugroženo izlaganjem neurotoksinima, s posebnom zabrinutošću vezanom uz aluminij. Glavni su izvori izloženosti aluminiju posuđe, kozmetika, antiperspiranti i farmaceutski proizvodi. Aluminij može proći kroz krvno-moždanu barijeru te bi mogao negativno utjecati na središnji živčani sustav.

Kronična izloženost može pokrenuti neuroupalni odgovor i potaknuti stanje oksidacijskog stresa, što u konačnici povećava rizik za oštećenje živaca. Izloženost aluminiju veže se uz brojne neurodegenerativne poremećaje, poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Utvrđeno je kako visoke koncentracije aluminija povećavaju agregaciju i taloženje amiloida u neuronskim tkivima, što je ključna značajka Alzheimerove bolesti. Aluminij je jedan od prevladavajućih toksina te je izloženost neizbježna u svakodnevnom životu, navode znanstvenici.

U ovom istraživanju, znanstvenici su laboratorijskim miševima davali ekstrakt kurkume zajedno s pročišćenim esencijalnim uljem kurkume tijekom 45 dana, u dozama od 25 i 50 mg po kilogramu tjelesne mase dnevno.

Autori studije otkrili su kako je primjena ekstrakta kurkume i pročišćenog esencijalnog ulja kurkume ublažila kognitivna oštećenja izazvana izlaganjem aluminiju. Također su primijetili kako je davanje mješavine rezultiralo značajnim poboljšanjem u prostornom učenju i pamćenju, kao i povećanom aktivnošću antioksidansa.

Znanstvenici ističu kako je kurkumin poznat po svojoj sposobnosti vezanja na metale poput aluminija, stoga može ponuditi neuroprotektivne učinke. Međutim, slaba apsorpcija i niska razina slobodnog oblika kurkumina u krvi nakon oralnog uzimanja predstavljaju glavno ograničenje za postizanje potpunih zdravstvenih koristi. Karakteristična niska topivost kurkumina, brzi metabolizam i brza eliminacija inhibiraju njegovu apsorpciju u krvotok, a također teško prodire kroz krvno-moždanu barijeru. To je u ovom ispitivanju potaknulo znanstvenike na kombiniranje ekstrakta kurkume s pročišćenim esencijalnim uljem kurkume, čime se povećava njegova bioraspoloživost.

Izvor: Hindawi BioMed Research International

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: aluminij, Kurkuma, metali,

Komentari