Lora Štrbac

Datum objave: 08. 06. 2023.

Već je poznato da produljena tjelovježba visokog intenziteta može povećati rizik od oštećenja mišića i potaknuti otpuštanje reaktivnih vrsta kisika, što rezultira upalnim odgovorom u tijelu. Iako je taj proces prirodan, popravak tkiva i uklanjanje slobodnih radikala mogu utjecati na sportsku izvedbu i povećati rizik od ozljeda.

Profesionalni nogometaši, koji igraju velik broj utakmica tijekom sezone, posebno su izloženi ovim rizicima. Kako bi ublažili bolove u mišićima, često koriste nesteroidne protuupalne lijekove poput ibuprofena, ali dugotrajna uporaba takvih lijekova izaziva zabrinutost zbog potencijalnih štetnih nuspojava.

Stoga je sve veći interes za dodatke prehrani koji sadrže spojeve koji su povezani sa smanjenjem upale i obnovom mišićne funkcije. Jedan takav spoj je kurkumin, značajan polifenol koji se nalazi u visokim koncentracijama u kurkumi, a koji pokazuje antioksidativna i protuupalna svojstva.

Brojna istraživanja su primijetila da kurkumin može smanjiti bol nakon vježbanja, ublažiti bol u mišićima i poboljšati sportsku izvedbu. Međutim, nedostaje istraživanja koja istražuju njegovu sposobnost ubrzavanja oporavka nakon utakmica kod profesionalnih nogometaša. Stoga je provedena nova studija s ciljem procjene učinkovitosti dodataka kurkume na ove ishode.

U istraživanju je sudjelovalo 24 profesionalnih nogometaša koji su podijeljeni u skupine. Jedna skupina je uzimala dodatke kurkume u dozi od 35 g, što je ekvivalentno 1400 mg kurkumina, dva puta dnevno u 60 ml pića. Nakon odmora od 96 sati, izvršena su osnovna mjerenja koja obuhvaćaju subjektivnu bol u nogama i tijelu, razine kreatin kinaze (CK) i biomarkere upale (CRP), kao i mjerenje maksimalnog odskoka mišića (CMJ) i mišićne izometrijske snage (IMPT). Ovi podaci su zatim uspoređeni odmah nakon osam utakmica, kao i u vremenskim intervalima od 40 i 64 sata nakon utakmica.

Rezultati su pokazali značajne razlike između skupina i vremena uzimanja dodataka, posebno u pogledu promjene subjektivne boli u nogama i tijelu.

Međutim, nisu primijećeni nikakvi učinci dodataka kurkume na razine kreatin kinaze (CK), maksimalni odskok mišića (CMJ) ili mišićnu izometrijsku snagu (IMPT).

Ovo istraživanje ukazuje da dodatak kurkume može smanjiti subjektivne pokazatelje bolova u mišićima i smanjiti razinu CRP-a, hematološkog markera upale, 64 sata nakon utakmice u usporedbi s grupom koja nije uzimala dodatke kurkume. Međutim, daljnja istraživanja su potrebna kako bi se iskoristile objektivne mjere kao što su razine kurkumina u plazmi te dokazala uzročna veza.

Izvor: Fronteirs in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, Kurkumin, nogomet, sport, sportaši,

Komentari