Datum objave: 07. 07. 2020.

Subotnji odlazak na tržnicu obično uključuje i odlazak na ribarnicu gdje nas očekuju mali i veliki primjerci iz morskih dubina. Za neke posebne prilike odlučujemo se za primjerice hobotnicu ili oradu, ali za svakodnevnu upotrebu ipak se odlučujemo za oslić. 

Oslić, mol ili tovar ušao je na naše jelovnike gdje će se zasigurno dugo i zadržati. Njegova dostupnost, velika raznolikost u načinima pripreme te prihvaćenost u svim dobnim skupinama stavlja ga na tron svakog domaćinstva.

Nutritivni aspekti oslića

Mnogi pozitivni učinci konzumacije ribe prvenstveno se povezuju uz omega-3 masne kiseline, no osim toga riba je izvrstan izvor visokovrijednih proteina koje se odlikuju lakom probavljivosti te izvrsnim sastavom aminokiselina.

Istraživanja su pokazala kako proteini ribe sadrže bioaktivne peptide koji imaju potencijalan preventivni učinak na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Važno je napomenuti kako je riba niskokaloričan izvor visokovrijednih proteina pa se preporuča osobama na redukcijskim dijetama i svima koji žele odabrati kvalitetni niskomasni izvor proteina. Uz visokovrijedne makronutrijente, oslić je iznimno vrijedan izvor nekih vitamina i minerala poput vitamina B1, B2, kalija, kalcija, fosfora.

Kako prepoznati svježu ribu?

Prvi, a vjerojatno i najvažniji korak u pripremi oslića je odabir. Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži. Također, važno je obratiti pažnju na miris koji ne smije biti opor i jak, a najbolje ga je pripremiti istoga dana kada je i kupljen.

Oslić u kuhinji

Danas je svježa riba široko dostupna no ako nemate naviku odlaziti na tržnicu, smrznuti oslić nutritivno je adekvatna zamjena svježem. Oslić je sigurno jedna od najsvestranijih morskih vrsta, a kad toj svestranosti i lakoj dostupnosti dodamo i jednostavnu pripremu, vjerojatnost povećanja njegove konzumacije raste. 

Oslić možete pripremiti na brojne načine – u obliku juhe, rižota, sendviča, pite, salate, tjestenine, kao i pržiti, peći na roštilju ili tavici.

Mol ili oslić izvrstan je u svim tradicionalnim jelima, a trpi i eksperimentiranje sa začinima ili neobičnim namirnicama. Oslić je izvrstan za klasičnu bistru riblju juhu sa rižom, a možete isprobati i gusto varivo juhu u kombinaciji s mahunarkama, primjerice slanutkom. Poširani oslić iz juhe idealan je obrok koji uz kuhani krumpir ili batat možete poslužiti i svojim najmlađima.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari