Datum objave: 20. 08. 2010.

Svakodnevni unos izomalto-oligosaharida prebiotičkog potencijala može poboljšati rad crijeva u starijih osoba koje imaju problema sa zatvorom, kaže novo tajvansko istraživanje.

Dnevna doza od 10 grama izomalto-oligosaharida (poput izomaltoze, panoze, izomaltotrioze, izomaltotetroze), kroz razdoblje od 8 tjedana dovela je do značajnog porasta “dobrih” bakterija u crijevima (bifidobakterije, laktobacili, bakteroides), smanjenja broja “loših” bakterija (klostridije), dvostrukog broja tjednih spontanih stolica te normalizacije vrijednosti kolesterola i lipoporoteina u krvi.

Znanstvenici sa Chung Shan medicinskog Sveučilišta regrutirali su 13 opstipiranih pojedinaca prosječne dobi 82 godine, te osim navedenih pozitivnih učinaka, nisu pronašli nikakvu toksičnost ili škodljivost te prebiotičke komponente. Inače su izomalto-oligosaharidi prisutni u sojinim prerađevinama, međutim komercijalno se dobivaju i iz kukuruza – što je mnogo češći i jeftiniji izvor.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prebiotici,

Komentari