Datum objave: 11. 12. 2012.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Global Public Health, zemlje u kojima se u velikoj količini troši kukuruzni sirup bogat fruktozom „potpomažu“ rast globalne epidemije dijabetesa tipa 2. Američki istraživači pronašli su da je u zemljama s visokom potrošnjom ovoga zaslaživača stopa dijabetesa tipa 2 za 20% veća u usporedbi sa zemljama u kojoj se spomenuti zaslađivač ne koristi.

Istraživanje je također pokazalo kako je uporaba kukuruznog sirupa bogatog fruktozom (HFCS) nezavisni čimbenik porasta učestalosti dijabetesa, odnosno, ne ovisi čak ni o ukupnom unosu šećera ili o stopi pretilosti.

Za potrebe studije istraživači su analizirali podatke o dostupnosti kukuruznog sirupa bogatog fruktozom u 42 zemlje, te uočili da 8% osoba u zemljama sa visokim unosom sirupa ima dijabetes tipa 2, u odnosu na 6,7% oboljelih od dijabetesa tipa 2 u zemljama gdje se ovaj zaslađivač ne koristi.

Zemlja sa najvišom konzumacijom kukuruznog sirupa po glavi stanovnika su Sjedinjene američke države (25kg/glavi), slijedi Mađarska sa 16 kg/glavi stanovnika, potom Kanada, Slovačka, Bugarska, Belgija, Argentina, Koreja, Japan i Meksiko.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari