Vitaminoteka

Datum objave: 28. 09. 2016.

Sudeći prema rezultatima dvaju novih istraživanja, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Purdue, uzimanje dodataka prehrani koji sadrže topljiva kukuruzna vlakna podupire izgradnju kostiju kod adolescentica, odnosno zadržavanje kalcija u kostima kod žena u postmenopauzi.

Topljiva kukuruzna vlakna su vrsta neprobavljivih ugljikohidrata koja, jednako doprinosi zdravlju kao i prehrambena vlakna prisutna u žitaricama, povrću, mahunarkama i voću. Vlakna pomažu u u uspostavljanju normalne probave, imaju prebiotička svojstva, sudjeluju u kontroli razine glukoze u krvi te podupiru zdravlje kostiju povećanjem apsorpcije kalcija.

U prvom istraživanju je sudjelovalo 14 zdravih žena u postmenopauzi. Ispitanice su podijeljene u tri skupine koje su se razlikovale prema količini topljivih kukuruznih vlakana koje se uzimale tijekom razdoblja od 50 dana. Jedna skupina uzimala je 20 g vlakana, druga skupina je dobivala 10 g vlakana, dok treća skupina nije uzimala vlakna.

U onih žena koje su dnevno uzimale 10 g i 20 g vlakana primijećeno je poboljšanje u zadržavanju kalcija od 4,8% i 7%.

U drugom istraživanju sudjelovalo je 28 adolescentica dobi 11 do 14 godina koje su također bile podijeljene u tri skupine s obzirom na količinu vlakana koje su konzumirale tijekom 4 tjedna. Jedna skupina uzimala je 20 g vlakana, druga skupina je dobivala 10 g vlakana, dok treća skupina nije uzimala vlakna.

Kod djevojaka koje su dnevno uzimale 10 g i 20 g vlakana uočen je porast apsorpcije kalcija od oko 12%.

U obje studije je primijećeno kako su gastrointestinalne tegobe bile minimalne, a jednako je zapaženo i u kontrolnim skupinama. Jedan od istraživača ističe kako topljiva kukuruzna vlakna mogu poboljšati iskorištenje kalcija za zdravlje kostiju, ali to ne znači da je dopušteno zanemariti preporuke za unos mlijeka i mliječnih proizvoda.

Iako kalcij smanjuje gubitak koštane mase, on ne potiče i njihovu formaciju. Kukuruzna vlakna to čine, ali je potrebno provesti dodatna istraživanja kojima će se ispitati na koji način kukuruzna vlakna mogu povećati apsorpciju i zadržavanje kalcija u kostima te doprinositi zdravlju kao prebiotici.

Izvor: Journal of Nutrition i American Journal of Clinical Nutrition 

Pošalji prijatelju na email

Komentari