Josip Rešetar

Datum objave: 09. 08. 2018.

Čimbenici poput veličine obitelji, vrste prehrane te višenamjenskog korištenja krpa utječu na porast patogenih mikroorganizama na kuhinjskim krpama koji mogu biti potencijalni krivci za trovanje hranom, zaključak je rada predstavljenog na godišnjem susretu Američkog udruženja mikrobiologa.

Istraživanje se bavilo ispitivanjem uloge kuhinjskih krpa u potencijalnoj unakrsnoj kontaminaciji kao i brojnih drugih čimbenika koji utječu na mikrobni profil kuhinjskih krpa. Nakon jednomjesečnog korištenja prikupljeno je 100 kuhinjskih krpa iz različitih domaćinstava iz kojih su posebnim testovima identificirani bakterijski rodovi i vrste.

Staphylococcus aureus je identificiran pretežito na krpama domaćinstava nižeg socio-ekonomskog statusa unutar kojih su zastupljena i djeca. Rizik od koliformnih bakterija i bakterije Escherichia Coli bio je veći kod vlažnih krpa s višenamjenskim korištenjem u odnosu na suhe krpe korištene samo za jednu svrhu. 

Zaključno, potrebno je staviti poseban naglasak na higijensku praksu unutar većih domaćinstava s djecom unutar kojih se slijeđenjem jednostavnih i praktičnih smjernica mogu izbjeći unakrsne kontaminacije koje mogu dovesti do trovanja hranom.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kontaminacija, kuhinja, mikroorganizmi,

Komentari