Datum objave: 20. 11. 2014.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Behavioral Brain Research, primijećeno je da ksantohumol, flavonoid iz hmelja i piva, može poboljšati kognitivne funkcije mladih miševa.

Ksantohumol je do sada pokazao brojne bioaktivne učinke, poput utjecaja na snižavanje tjelesne mase, koncentracije šećera u krvi i razine nakupljenih masnoća u jetri, kao i utjecaj na probleme s pamćenjem povezane sa starenjem. U navedenom istraživanju ispitan je njegov utjecaj na palmitoilaciju – normalan biološki proces koji kod starijih životinja može postati štetan.

Rezultati su pokazali da ksantohumol kod mladih miševa poboljšava mentalnu fleksibilnost, odnosno sposobnost brze prilagodbe na promjene u okolini. Na žalost, učinak na kognitivne sposobnosti i učenje nije primijećen kod starijih miševa, kao ni utjecaj na proces palmitoilacije koji se povezuje s kognitivnim propadanjem.

Bitno je naglasiti da je doza ksantohumola korištena u istraživanju bila daleko veća od one koja bi se mogla osigurati prehranom. Za dostizanje razine ekvivalentne onoj u ispitivanju, trebalo bi popiti 2 000 litara piva dnevno, stoga bi ovaj unos bio moguć jedino putem dodataka prehrani.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari