Kruta hrana i alergije

Datum objave: 29. 03. 2004.

U časopisu Archives of Diseases in Children objavljena su dva istraživanja koja su imala za cilj ispitati povećava li davanje krute hrane dojenčadi mlađoj od šest mjeseci rizik od pojave alergija..
Prvo istraživanje trebalo je utvrditi utječe li uzimanje krute hrane u prvih četiri mjeseca života na veću pojavu ekcema (kožni osip). U istraživanju je sudjelovalo 257 prijevremeno rođene djece koja su praćena tijekom prve godine života. Rezultati su pokazali da se rizik za pojavu ekcema trostruko poveća ukoliko se djeci kroz prvih 17 tjedana daju četiri ili više različitih vrsta krute hrane.
Drugo istraživanje provedeno u Njemačkoj imalo je za cilj utvrditi smanjuje li unos krute hrane nakon šestog mjeseca života pojavu alergija i alergijskih reakcija. U istraživanju je sudjelovalo 642 djece koja su praćena do pet i pol godina. Rezultati su pokazali da kasniji početak unosa krute hrane ne dovodi do smanjene pojave alergija.

Alergolozi naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja, a do novijih spoznaja i dalje vrijedi preporuka da prije šestog mjeseca života ne bi trebalo početi sa davanjem krute hrane. Prva kruta hrana trebala bi biti povrće, banane i kruške, a davanje kravljeg mlijeka, ribe i jaja trebalo bi uvoditi kasnije.
Izvor: Archives of Diseases in Childhood, April 2004; Vol 89:pp309-314,303-308.

Pošalji prijatelju na email

Komentari