Maja Biličić

Datum objave: 10. 12. 2018.

Nedavnim istraživanjem provedenim na miševima utvrđeno je da je zdravije biti kruška nego jabuka.

Naime, kod žena se masno tkivo uglavnom nakuplja na bokovima, zbog čega oblik tijela izgleda poput kruške. Kod muškaraca se ono nakuplja u području abdomena, što tijelo čini okruglim te stoga nalikuje jabuci.

Provedeno istraživanje otkrilo je da su žene u mladosti zaštićene od dobivanja na tjelesnoj masi zbog hormona estrogena. Smatra se da žene u menopauzi dobivaju na masi zbog pada razine estrogena, što u konačnici dovodi i do narušavanja zdravlja, ali i do pretilosti.

Znanstvenici su se s tom pretpostavkom suočili i na primjeru miševa. Mladim ženkama miševa odstranili su jajnike i otkrili su da su se miševi počeli debljati ako ih se hranilo masnom hranom. Upravo time potvrdili su da estrogen štiti od povećanja tjelesne mase. Međutim, utvrdili su i da kod spomenutih miševa nije došlo do upala u živčanom sustavu niti do promjena u reproduktivnim hormonima, zbog čega smatraju da ih u ovom slučaju ipak štiti nešto drugo.

Rezultati su slični i kod ljudi. Miševi na masnoj prehrani razvijaju metabolički sindrom, što se događa i ljudima u pretilosti. Pretili muškarci imaju niže razine testosterona, što rezultira niskim libidom, manjom energijom i smanjenom snagom mišića. Muški miševi u tom su slučaju pokazali pad testosterona i spermija za 50%. Žene imaju probleme s menstrualnim ciklusima i ovulacijom, dok je kod ženskih miševa uočeno smanjenje plodnosti.

Ženama i ženkama miševa masti se skladište drugačije nego muškarcima i muškim miševima. Ženama se masti spremaju odmah ispod kože, dok se muškarcima ona akumulira dublje i oko organa koje može oštetiti. Previše potkožnog masnog tkiva kod žena također dovodi do njegovog skladištenja na abdominalnom području, što rezultira pretilošću te na kraju i upalama.

Kao što je već spomenuto, žene s ponešto većom tjelesnom masom više su zaštićene od upala negoli muškarci.

Pretpostavlja se da je za to zaslužna evolucija zbog koje žene u trudnoći dožive velike promjene u tjelesnoj masi. Međutim, kada prekomjerna tjelesna masa pređe u stanje pretilosti, zaštita zakazuje te se i kod žena masno tkivo počinje skupljati u području abdomena.

Nadalje, velika količina masti dovodi do upale spomenutog masnog tkiva, zbog čega ono aktivira imunološke stanice iz krvi. No u ovome slučaju dolazi do „razlijevanja“ imunoloških stanica u mozak, gdje se one u normalnim uvjetima ne nalaze, pa tako izazivaju probleme na živčanim stanicama.

Znanstvenici se planiraju detaljnije posvetiti vezi između abdominalnog masnog tkiva i upala živčanog sustava te otkriti što točno uzrokuje spomenutu aktivaciju.

Izvor: Frontiers in Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masno tkivo, muškarci, pretilost, žene,

Komentari