Datum objave: 08. 11. 2010.

Za sve koji su se ikad pitali smije li se krumpir konzumirati u sklopu redukcijske dijete za mršavljenje odgovor je: „smije!“. To su zaključili znanstvenici na ovogodišnjem skupu udruženja pretilih Obesity Society's 28th Annual Scientific Meeting u San Diegu u Kaliforniji.

Osamdeset i šest pretilih muškaraca i žena je tijekom 12 tjedana ispitivalo utjecaj unosa krumpira na rezultat gubitka kilograma. Uz tjedni unos 5 – 7 serviranja (1 serviranje = pola šalice ili 100 g) krumpira u sklopu prehrane sa smanjenim ukupnim energetskim unosom za 500 kcal, isti broj kilograma izgubili su ispitanici koji su konzumirali namirnice isključivo s niskim ili visokim glikemijskim indeksom.

Jednaki gubitak kilograma postigla je i tzv. kontrolna skupina koja nije bila na redukcijskoj dijeti i kojoj količina unosa krumpira nije bila zadana već joj je savjetovano da se pridržava preporuka o uravnoteženoj prehrani vođenoj piramidom zdrave prehrane.

Drugim riječima, kod mršavljenja je najbitnije smanjiti ukupni unos, dok izbacivanje određene namirnice ili skupine namirnica ne pomaže.

Pripremi li se na odgovarajući način, krumpir je itekako korisna namirnica. Otprilike 1 šalica (200 g) krumpira kuhanog u kori sadrži 30 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C, oko 40 % dnevnog unosa kalija i samo 9 % ukupnih dnevnih energetskih potreba.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari