Datum objave: 14. 09. 2011.

Najnovija istraživanja ukazuju da svakodnevno jedenje krumpira može sniziti krvni tlak u pretlih osoba ili osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Pritom se tu misli na krumpir koji nije obrađen upotrebom ulja ili bilo kakvog oblika masti.

U ovom istraživanju znanstvenici su prije i nakon istraživanja, skupili uzorke krvi i urina kod zdravih pojedinaca koji su morali jesti ili 6 do 8 ružičastih krumpira s ljuskom, skuhanih u mikrovalnoj pećnici ili ekvivalentnu količinu škroba u obliku keksa. Rezultati su pokazali da je antioksidativni kapacitet njihove krvi i urina povećan konzumacijom krumpira, a snižen nakon konzumacije keksa.

Nakon toga su u istraživanje uključili 18 većinom pretilih osoba (BMI prosječno 29) koje su imale i povišeni krvni tlak. Kroz 4 tjedna, te su osobe jele ili 6 do 8 ružičastih krumpira dva puta na dan ili prehranu bez udjela krumpira. Sljedećih 4 tjedna promjenili su režim prehrane.

Pokazalo se da jedenje krumpira nije povezano s promjenama u tjelesnoj masi, razini masnoća u krvi ili vrijednostima glukoze, ali je rezultiralo nižim krvnim tlakom: dijastolički se snizio za 4,3%, a sistolički za 3,5%.

Prethodna su istraživanja otkrila da krumpir sadrži fitokemikalije koje imaju sličan učinak kao ACE inhibitori, popularni antihipertenzivi. No kad se krumpir prži na visokim temperaturama, zdravi spojevi se uništavaju, a ostaje škrob, mast i minerali,. Najboljim načinom obrade smatra se termička obrada neoguljenih krumpira u mikrovalnoj pećnici.

Izvor: Medical News Today

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari