Kruh s na suncu sušenim rajčicama i ružmarinom

Datum objave: 01. 01. 2005.

750 g glatkog brašna

prstohvat soli

prstohvat šećera

1 žlice svježeg
nasjeckanog ružmarina

8 na suncu sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih i nasjeckanih

7 g kvasca iz vrećice

1 žlica maslinovog ulja

450 ml tople vode

mlijeko, za nanošenje kistom

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Kad to dobro izmiješate, dodajte ružmarin, sušene rajčice i kvasac. Napravite rupu u sredini smjese. Izmiješajte ulje s toplom vodom pa ga ulijte u rupu napravljenu u smjesi od brašna. Brzo izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto.

2. Pospite radnu površinu s malo brašna i mijesite tijesto približno 8 minuta, sve dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu i poklopite vlažnom tkaninom. Ostavite tijesto da tako miruje sat vremena kako bi mu se volumen udvostručio.

3. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ponovno mijesite tijesto približno 3 minute te ga podijelite na 2 dijela. Svaku polovinu tijesta oblikujte u veliku kobasicu i na svakoj nožem napravite veliku oznaku “X”. Oba tako oblikovana tijesta stavite na lagano pobrašnjenu podlogu za pečenje, pokrijte i ostavite stajati 20 minuta dok se veličina ponovno ne udvostruči.

4. Kada se tijesto udvostruči, premažite ga kistom s malo mlijeka. Pecite u pećnici 35 minuta ili dok kruh, potapšan s donje strane, ne bude zvučao šuplje. Ostavite da se polagano hladi na rešetki pećnice.

Zvijezda recepta

Na suncu sušene rajčice dobar su izvor antioksidantnih vitamina kakav je vitamin C. Rajčice pohranjene u ulju mogu se koristiti odmah, dok se one iz paketića prije korištenja moraju namakati 25 do 30 minuta.

Cijeli recept sadrži:

- Kalorije 2904
- Bjelančevine 88 g
- Ugljikohidrati 567 g
- Vlakna 23 g
- Ukupne masnoće 47 g
- Zasićene masti 6 g
- Natrij 522 mg

Savjet za posluživanje

Ovaj kruh je odličan kada se jede topao. Poslužite ga s jednom od juha ponuđenih u odlomku s predjelima. Ova kombinacija dobra je kao lagani obrok ili međuobrok.
Vrijeme pripremanja: 55 minuta, plus 1 sat za prvo i 20 minuta za drugo dizanje tijesta
Količina: 2 kruha
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za dijabetičare možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica" target=_self> kliknete ovdje [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari