Datum objave: 10. 12. 2012.

Svakodnevna konzumacija kruha dobar je način prevencije razvoja kardiovaskularnih bolesti. Španjojski istraživači analizirali su utjecaj dnevne konzumacije kruha (bijelog i tamnog) na uzorku od 275 starijih dobrovoljaca s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Njihova otkrića pokazala su da osobe koje konzumiraju kruh na dnevnoj bazi imaju zdraviji lipidni profil i niže razine inzulina u odnosu na osobe koje kruh ne konzumiraju. Drugim riječima, osobe koje konzumiraju kruh izložene su manjem riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su također identificirali metabolit koji je uključen u metabolizam lipida, a koji uzrokuje promjene u lipidnom profilu. Ovaj metabolit je u većoj količini pronađen kod osoba koji jedu kruh od cjelovitog brašna.

Vrlo važna napomena ovoga istraživanja je da su bolji lipidni profil imale osobe koje su kruh konzumirale svakodnevno nego osobe koje su kruh konzumirale povremeno. Uočeno je i da je dnevna konzumacija kruha pomogla u prevenciji razvoja inzulinske rezistencije.

Izvor: Medical News Today

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari