Krstašicama protiv karcinoma
Prokulice, kelj, ginkgo biloba i češnjak su namirnice koje imaju ulogu u prevenciji nekih karcinoma. Istraživanja koja su proučavala interakcije tvari iz hrane i tjelesnih stanica i DNA sugeriraju da uključivanje nabrojanih namirnica u prehranu osigurava određene koristi za zdravlje..
Ova saznanja su prezentirana u Baltimoru na sastanku Američkog udruženja za istraživanje karcinoma. Japanski znanstvenici su pokazali da prehrana bogata prokulicom ublažava infekciju uzrokovanu bakterijom Helicobacter pylori ; ova bakterija je ključna za pojavu gastritisa i razvoj karcinoma želuca. Dodatno, prokulice sadrže sulforafan, tvar koja štiti DNA od oštećenja. Na istom skupu su prezentirani rezultati istraživanja kojim je pokazano da jedna od tvari arome češnjaka inhibira štetan utjecaj karcinogena koji nastaju tijekom termičke obrade mesa pri visokim temperaturama.
Ovaj znanstveni skup su dodatno obogatila saznanja objavljena u posljednjem broju časopisa Lancet : osobe s genetskom predispozicijom za razvoj karcinoma pluća mogu smanjiti rizik za pojavu bolesti prehranom s obiljem povrća iz porodice krstašica ( Cruciferae ), u koju spadaju i prokulice.
Izvor: The New York Times News Service
Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić, dipl.ing. nutricionist