Novi pregledni rad donosi pretpostavku da mineral u tragovima, krom pikolinat, ima prednost nad drugim popularnim sastojcima za regulaciju tjelesne mase.
Znanstvenici su u svrhu istraživanja pregledali ranije objavljene radove o unosu krom pikolinata kao dodatka prehrani te njegovu utjecaju na promjene u sastavu tijela. Radove su pronašli u bazama podataka PubMed i Google Scholar tražeći termine „gubitak mase i mišićna masa“, „gubitak mase i sastav tijela“ te „gubitak mase i mišićna masa + naziv dodatka prehrani“. U svoje su istraživanje uključili sistematske preglede, meta-analize i placebom kontrolirane kliničke studije.
Dobivene podatke usporedili su s popularnim sastojcima za regulaciju tjelesne mase: zelenim čajem katehinom, kompleksom topljivih vlakana te biljkama Garcinia cambogia i Irvingia gabonensis.
Analiza svih sastojaka pokazala je da krom pikolinat dovodi do najmanjeg gubitka mišićne mase (u nekim slučajevima i do porasta), dok se istovremeno značajno gubi masno tkivo. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog tome interakcija krom pikolinata s razinama inzulina u tijelu.
Naime, krom pikolinat olakšava djelovanje inzulina, što ubrzava apsorpciju glukoze i aminokiselina u mišićnim stanicama. Nadalje, poboljšava kontrolu glikemijske kod dijabetesa te popravlja sastav tijela zadržavajući mišićnu masu.
Mnogi programi za gubitak tjelesne mase djelotvorni su i kratkoročno uspješni, no zakazuju u očuvanju nove tjelesne mase zbog gubitka u mišićnoj masi. S druge strane, krom pikolinat omogućava gubitak masnog tkiva, dok mišićna masa ostaje postojana. Daljnja istraživanja pokazat će detaljnije podatke o održavanju tjelesne mase nakon njenog smanjenja pomoću ovog dodatka prehrani.
Izvor: Nutrients