Datum objave: 01. 06. 2016.

Mnoga istraživanja ispitala su može li povećanje dostupnosti, privlačnosti i prikladnosti uravnotežene hrane potaknuti pojedince na pravilniju prehranu bez osjećaja odricanja. Tako je u jednom prethodnom istraživanju primijećeno da će ispitanici kao prilog uz glavno jelo češće odbrati kriške jabuke ako se one predstave kao uobičajeni prilog, bez obzira što im je bio dopušten i odabir prženih krumpirića. Međutim, ovo istraživanje je bilo provedeno na odraslima, a nedavno slično ispitivanje s djecom nije pokazalo ovakve rezultate.

U novom istraživanju je, naime, sudjelovalo 15 djece dobi 6-8 godina kojima su uz pohane pileće medaljone, kao uobičajen prilog, ponuđene ili kriške jabuke ili prženi krumpirići. Jednoj skupini su, dakle, odmah ponuđene kriške jabuke, no rečeno im je da ih mogu zamijeniti prženim krumpirićima, dok je kod druge skupine ponuda bila obrnuta.

Istraživanje je pokazalo neučinkovitost ovakvog pristupa kod djece jer je zapaženo da čak i kada su im kriške jabuke predstavljene kao uobičajeni izbor, 87 % ih je ipak zamijenilo prženim krumpirićima.

Dakle, čini se da je neka neuravnotežena hrana, poput prženih krumpirića u restoranima brze hrane, postala toliko standardan izbor da je vrlo teško odreći je se, posebice djeci. Alternativa bi stoga mogla biti kombiniranje priloga na način da se neuravnotežena hrana ne izbjegava, već da se nudi u manjoj količini i uz onu uravnoteženu.

Izvor: BMC Research Notes

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje djece,

Komentari