Vitaminoteka

Datum objave: 12. 06. 2019.

Poznato je kako je UV zračenje jedan od čimbenika koji povećava rizik oboljevanja od karcinoma kože.

Redovito nanošenje krema sa zaštitnim faktorom jest široko prihvaćen način kako se zaštititi od štetnog zračenja. Imajući to na umu među znanstvenicima se nametnulo pitanje, ako upotreba takvih krema sprječava opekline te posljedično karcinom kože, može li imati utjecaj na sintezu vitamina D u koži?

U tu svrhu tim znanstvenika s King’s Collegea u Londonu proveo je istraživanje u kojem je ispitan utjecaj krema za sunčanje na razinu vitamina D.

U istraživanju je sudjelovalo 20 zdravih volontera koji su se tijekom tjedan dana izlagali sunčevim zrakama, a promatran je utjecaj dvije vrste krema, jedne s visokim i druge s niskim faktorom zaštite od UVA zračenja.

Tijekom tog razdoblja praćena je razina vitamina D u serumu izražena kao 25(OH)D te uspješnost zaštite od nastanka opeklina.

Rezultati istraživanja su pokazali kako obje vrste krema predstavljaju advekvatnu zaštitu od opeklina te je dodatno krema s višim faktorom zaštite od UVA zračenja izazvala značajno veću razinu sinteze vitamina D.

Razlog povećane sinteze leži u činjenici kako je prijenos UVB zraka zadano viši u kremama s višim faktorom zaštite od UVA zračenja, a sama sinteza vitamina D je ovisna o UVB zrakama.

Tim je zaključio da upotreba krema za sunčanje predstavlja adekvatnu zaštitu od UV zračenja bez negativnog utjecaja na sintezu vitamina D.

Izvor: British Journal of Dermatology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, sunce, vitamin D,

Komentari