Magdalena Klepo

Datum objave: 23. 10. 2023.

Nakon preboljele akutne faze bolesti COVID-19 možda ćete primijetiti da vaša razina energije varira iz dana u dan te da ste pojačano umorni i iscrpljeni nakon izvođenja svakodnevnih aktivnosti. Takvo stanje može se pripisati takozvanom post-COVID sindromu koji podrazumijeva simptome koji su prisutni i nakon 12 tjedana od početne virusne infekcije, a ne mogu se objasniti nekim drugim stanjem ili bolešću.

Trenutni dokazi postojećih istraživanja ukazuju da je umor najčešće prijavljen simptom koji je prisutan kod čak 44 do 70% osoba nakon preboljele akutne faze bolesti. Uz osjećaj pojačanog umora, post-COVID sindrom uzrokuje i fizičke simptome, poput kratkoće daha, bolova u prsima i kašlja te psihičke i kognitivne poteškoće koji uključuju loše raspoloženje, tjeskobu, ali i probleme s pamćenjem i koncentracijom.

Iako stalan osjećaj iscrpljenosti može biti itekako otežavajući, postoje savjeti pomoću kojih možete maksimalno iskoristiti energiju koju imate. Pokušajte se postepeno vratiti svakodnevnim radnim aktivnostima te usporite tempo i smanjite očekivanja. Svakako se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost, kao što su šetnje na otvorenom i vježbe opuštanja. Poseban naglasak treba staviti na prehranu s obiljem voća i povrća, zdravih masnoća te dovoljnom količinom proteina.

Nedavna studija ispitala je učinak uzimanja kreatina u obliku dodatka prehrani na ublažavanje simptoma umora nakon preboljenja bolesti COVID 19. Kreatin je dušikov spoj koji se sintetizira u jetri,a čija je glavna zadaća opskrba tkiva energijom. Do 95% kreatina u tijelu pohranjeno je u skeletnim mišićima, a ostatak se nalazi u mozgu, bubrezima i jetri. Iako se kreatin kao dodatak prehrani najčešće koristi u svrhu poboljšanja sportske izvedbe, ovaj spoj našem tijelu pruža i brojne druge pozitivne učinke te je iznimno blagotvoran za naš mozak i kognitivne sposobnosti.

Nedavno provedena studija je uključila šestoricu odraslih osoba koji su patili od sindroma umora nakon preboljenog COVID 19. Ispitanici su dobivali 4 grama kreatin monohidrata dnevno u razdoblju od šest mjeseci.

Nakon završetka intervencije, uočeno je značajno ublažavanje simptoma povezanih s post-COVID sindromom s posebnim naglaskom na smanjenje osjećaja boli u plućima i tijelu.

Također, nakon uzimanja kreatin monohidrata kod ispitanika je uočena povišena ukupna koncentracija kreatina u mozgu i skeletnim mišićima, s povećanjem do 33 %. Studija je ukazala i na poboljšanje rada mozga nakon uzimanja kreatina, pri čemu su ispitanici prijavili čak do 77,8 %-tno smanjenje poteškoća s koncentracijom u razdoblju tri mjeseca nakon uzimanja kreatina te potpuni izostanak poteškoća nakon 6 mjeseci uzimanja kreatina.

Znanstvenici su zaključili da uzimanje kreatina u obliku dodatka prehrani tijekom najmanje šest mjeseci može poboljšati rad mozga, dok bi buduće studije mogle dati detaljniji uvid u molekularni mehanizam djelovanja kreatina u mozgu pacijenata s post-COVID sindromom.

Izvor: Food Science & Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari